A legfontosabb barbecue-stílusok az államokban

A legfontosabb barbecue-stílusok az államokban

Amerika déli államaiban kisebb-nagyobb sűrűségben találkozhatsz barbecue éttermekkel, büfékkel, ahol szaftos low and slow húsételekkel várnak, melyeket ráadásul autentikusan, a helyi hagyományoknak megfelelően készítenek el.

Ezek a hagyományok államról államra változnak: mindegyiknek megvan a maga specialitása a húsok elkészítési módjára és körítés, vagyis leggyakrabban a szószok tekintetében is.

Utazzunk végig Amerikán és fedezzük fel “uralkodó” barbecue-stílusokat, melyek fő jellemzőit gyűjtöttük most össze.

MEMPHIS

Ez a város sertésben kiemelkedő, legyen szó tépettről vagy oldalasról. Leggyakrabban száraz rubot használnak, amiben fokhagyma, paprika és más fűszerek vannak, de gyakran előfordul mellette a nedves rubos változat is. A húst sokszor egy nagy pitben sütik, ami ebben az esetben nemcsak szmókert, hanem nagy, ásott gödröt is jelent. A kész barbecuet savanykás ízvilágú, hígabb állagú, paradicsomalapú szósszal tálalják.

Leghíresebb bbq éttermei: Rendezvous (Memphis), Germantown Commissary (Germantown), A&R BBQ (Memphis)

ÉSZAK-KAROLINA

A lexingtoni és a keleti stílus bár más-más jegyeket hordoz, abban alapvetően egyetértenek, hogy a húst (tipikusan sertést) sütés közben egy híg, fűszeres-ecetes mixszel kell kenegetni, majd ketchupos szósszal tálalni. A keleti hívek az egész sertést barbecuezzák, a lexingtoniak jellemzően csak a lapockát vagy az oldalast.

Leghíresebb bbq éttermei: B’s Barbecue (Greenville), Wilber’s Barbecue (East Goldsboro), Lexington Barbecue (Lexington)

DÉL-KAROLINA

A dél-karolinaiak ugyanazokat a hagyományokat követik, mint északi társaik, egyetlen kivétellel: ez pedig a mustáros szósz. Ezt a karakteres irányzatot is a német bevándorlóknak köszönhetjük, akik – a dél-karolinai barbecue szövetség (South Carolina Barbecue Association) szerint – mustárral a zsebükben érkeztek az államokba. A mustáralapú “karolinai aranyat” ecettel hígítják és további fűszerekkel teszik még ízletesebbé a felejthetetlen összhatásért, ami természetesen a sertésnek áll a legjobban.

Leghíresebb bbq éttermei: Scott’s Bar-B-Que (Hemingway), RightOnQue (Charleston), Jackie Hite’s Bar-B-Q (Leesville)

KANSAS CITY

Kansas City-ben barbecuet kínálni – na ezt nevezik felelősségnek! Határok nélkül minden húst bedobnak a szmókerekbe, ami csak a kezük ügyébe akad – mindent szuper lassan, szuper alacsony hőn készítenek el, hikori füstjén. Ehhez pedig mehet is a sűrű melaszos-paradicsomos-fűszeres szósz, ami nemcsak a húshoz, hanem az emberhez is hozzáragad.

Leghíresebb bbq éttermei: Oklahoma Joe’s (Kansas City), Gates Bar-B-Q (Multiple Locations), Arthur Bryant’s Barbeque (Kansas City)

TEX

Texas középső területein a cseh és német bevándorlók nagymértékben befolyásolták a helyi barbecue alakulását. Texas középső részének specialitása a púpozott adagokban szervirozott szegy és oldalas, amit pekándió vagy tölgy füstjén készítenek el. A hús a király errefelé, a szószok és a köretek mind másodlagosak. Emellett az 1901 óta üzemelő Kreuz Market BBQ megalkotta az államban egyetemesen A Kolbász néven emlegetett kolbászt, amit azóta a világ Texas-stílusú kolbászként könyvelt el.

Leghíresebb bbq éttermei: Franklin Barbecue (Austin), Salt Lick (Austin), Kreuz Market (Lockhart), Louie Mueller BBQ (Taylor)

Kelet-Texasban az aprítás a menő, nem a szeletelés. Az így kapott húst zsemlébe teszik és egy hordónyi csípős szósszal öntik le. A területet uraló bbq stílus több hasonlóságot mutat más déli államokéval, mint a Texas középső részén megszokottal.

Leghíresebb bbq éttermek: Stanley’s Famous Pit Bar-B-Que (Tyler), Pat Gee’s (Tyler), Carter’s Bar-B-Que (Longview)

ALABAMA

Az alabamaiak leginkább az elképesztő mennyiségű hússal – pulled pork vagy csirke – tömött szendvicsekkel fejezik ki barbecue-imádatukat. Az alabamai barbecue emblematikus eleme a fehér szósz, amelyet szerte az államban mindenhol megtalálhatunk – nemcsak az éttermekben, hanem az emberek arcán is.

Leghíresebb bbq éttermek: Big Bob Gibson Bar-B-Q (Decatur), Bob Sykes Bar-B-Q (Bessemer), The Brick Pit (Mobile)

A sort nagyon sokáig folytathatnánk az egészen regionális sajátosságok, keveredések és befolyások felsorolásával, mert elmondható, hogy ahány bbq étterem és csapat, annyi stílus létezik. A legendás barbecuesok mind saját irányzatot alkottak, nekik ma már rengeteg követőjük van. Számunkra ebből a legnagyobb tanulság, hogy bátran kísérletezz, merj egyedi lenni és keresd meg a saját barbecue-stílusod – ha jól csinálod, idővel neked is saját irányzatod lehet! 😉

Hívd ehhez segítségül a Rub & Roll Shopban kapható termékeket, melyek közül sok kiváló alapként szolgál a saját ízvilág kialakításához.

Forrás
Vissza a blogba